Luukku 9: Okite Saisho ni Suru Koto wa

okitekansi

Takako Shimura on tunnettu nimi, mutta ei niinkään bl-mangakana. Shimura tunnetaan etenkin Hourou Musukosta ja muista varsin pätevää lgbt-representaatiota sisältävistä ei-bl/yuri-mangoista. En ole varsinaisesti lukenut Shimuralta mitään Okite Saisho ni Suru Koto wan lisäksi, mutta Hourou Musuko on ainakin animena kaunis asia. Shimuran söpöä tyyliä on nähnyt viime vuosina animessa enemmänkin, sillä hän toimi Aldnoah;Zerossa ja Batteryssa hahmosuunnittelijana.

Okite Saisho ni Suru Koto wa kertoo kahdesta velipuolesta, jotka olivat nuorempina hyvin läheisiä. Kimi, on ollut jo pitkään ihastunut nuorempaan Natsuoon, mutta ei ole tietenkään voinut kertoa tunteistaan. Kimi tuijotteleekin mangan nimen mukaisest nukkuvani Natsuon kasvoja joka aamu. Natsuo kuitenkin tietää isoveljensä homoudesta nähtyään Kimin intiimeissä tunnelmissa toisen pojan kanssa. Tämä kohtaaminen ja Natsuon tapa olla pitämättä mitään pelkästään omana tietonaan johti siihen, että Kimi jättäytyi pois lukiosta – lukiosta, johon pojat varta vasten hakeutuivat yhdessä.

okiteee

Okite Saisho ni Suru Koto wa on kuvastoltaan selvästi bl-mangaa, mutta aiheiden käsittely ja sarjan yleinen tunnelma tuntuvat kuitenkin hieman monimutkaisemmalta. Bl:n olemus on jo sinällään hankala kysymys. Mitä ylipäätään on bl? Mitä rajoituksia “bl-status” asettaa sarjalle? Entä mitä oletuksia se asettaa lukijalle? Tietysti bl-lehdessä ilmestyneenä tämäkin manga on melko ehdotonta bl-mangaa, mutta jokin sen päähahmojen välisessä suhteessa tuntuu niin erilaiselta.

Hahmojen suhde on jo sinänsä tabu, useammallakin tavalla, mutta soppaan on lisätty jännittävä ja jokseenkin myrkyllinen ehdottomasta (naistenmies-)heterosta ja tämän ansiosta syrjäytyneestä homosta koostuva vastakkainasetelma. Natsuon tunteet Kimiä kohtaan jäävät myös hieman auki. Kimikään ei ole mikään uhriraukka; hänen ajatuksensa ja tekonsa liikkuvat jossain seksuaalisen häirinnän rajamailla, ainakin ottaen huomioon poikien velistatus.

uhuhuuhuhuhuhuhuhuh7

Tätä kaikkea kehystää söpö, kovin modernin bl-mangan kaltainen piirrostyyli. Ainakin minun mielestäni Okite Saisho ni Suru Koto wa on juuri sen takia kiinnostava teos. Nätti kansi ja perussetting antaa olettaa harmitonta hattaraa, mutta todellisuudessa tilanne ja sen käsittely on paljon monimutkaisempaa kuin ensiksi voisi ajatella. Tämä manga ei ehkä nosta pintaan niitä kaikista pehmeimpiä tunteita (tai mitään tunteita, oikeastaan), mutta ainakin minut se sai ajattelemaan.

okitee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s